C/ escoles s/n de LLERS , b7009989@xtec.cat tel: 972528965

dimarts, 28 de març del 2017

Explorem e investiguem


Feia dies que teniem les carasses a l'escola. Eren petites i ens anaven bé per anar a comprar a la botiga, per observar-les i remenar-les... fins que vam decidir obrir-les. 


Amb alguns estris que tenim a la sala vam veure que a dins hi havia "pinyons" i que com les "olives estaven a dins". "una mica bruts" ja que quan ho obrim és llefiscós.


 vam decidir treure totes les pipes i assecar-les al sol. En mica en mica van anar rascant tota la carbassa. Estiraven els fils que trobaven llefiscosos. 

 i amb els "miralls"  observaven

 afinaven la vista

 buscaven i comentaven. 

Ara les tenim al sol i ben aviat les plantarem!!



Els més petits de la casa també tenen espai per explorar i investigar materials diversos. La farina és un dels principals i els que més els hi agrada. 

 Aquesta vegada però ens va cridar l'atenció que tots hi volien posar el peu. Així que els vam descalçar i vam esperar a veure com reaccionaven.
 Alguns infants ja coneixien l'espai i de seguida s'hi fiquen a dins per explorar millor el material.
 Altres infants es queden al costat i comencen a desenvolupar un joc més aviat simbòlic.


Per altres és la primera vegada del material i s'hi acosten de manera cautelosa. 


 Però un cop exploren la seva textura, la seva olor, la seva esponjositat, .... ja poden ficar la mà i somriure del plaer que li suposa l'exploració. 





      
Altres necessiten provar per determinar les seves qualitats. 

Però aquell dia tots i totes van voler explorar la sensació amb els peus. I intentaven de totes les maneres posar el peu dins la safata.










Continuarem observant i explorant . 

dilluns, 20 de març del 2017

El nostre MEnjador


Des de fa dies que tenim la idea que podem millorar la nostra tasca al menjador. Oferir un espai més familiar i acollidor als nostres infants ; com també donar-los més protagonisme i autonomia.






I hem trobat la solució!! Amb un tauló sobre les taules que teníem hem aconseguit fer un canvi molt qualitatiu. Les mestres de la llar d'infnats el Petit Mongrí ens van donar la idea quan van venir a veure la nostra llar d'infants. I després de fer unes proves i repensar l'espai ens hi hem llençat. 





En un espai hi tenim els més petits de la casa que van començant a prendre consciència del menjar; dels hàbits que tenim a l'escola.... I a l'altre costat tenim els més grans. 



 

Els quals poden servir-se el menjar amb més espai i autonomia. 
Les mestres ja no estan al mig sinó al costat acompanyant. 


Els més petits es mostren més engrescats a menjar sols tot observant els companys.



Els més grans els dóna peu a establir converses. Ens veiem tots, ens mirem, ...


 

 També hem aconseguit més espai per ubicar la zona de recollida dels plats i els postres. Els grans poden anar a escurar el plat i tirar les sobres a les escombraries amb més comoditat. Els petits poden anar a buscar els postres.



 I així entre tots i totes ens sentim més còmodes i  autònoms en aquesta estona del dinar.                       

dimecres, 15 de març del 2017

Els contes


Hi ha moltes maneres d'explicar i llegir contes. A l'escola bressol en trobem molts moments i molts espais que hi conviden. 








Normalment al seu abast hi poden trobar diversitat de propostes. Contes de cartró de diferents temàtiques; titelles per explicar històries; animals o altres figures per simbolitzar petites accions... i en mica en mica es van creant històries. No només per l'infant que llegeix el conte sinó moltes vegades són històries compartides . Plenes de significats i elements compartits que es repeteixen dia rere dia i que ens fan complices de moments entranyables. 


Normalment les trobades per explicar contes van sorgint durant el dia. Algun infant ens porta un conte que té a l'abast, o mira la lleixa i veu un conte "dac", "onte", i en mica en mica ens van fent entendre quan i què volen que expliquem. 
Alguns infants miren un xic el conte i busquen lloc per aomodar-se.
Altres al cap d'una estona decideixen anar a buscar una joguina. Alguns des de la distància van escoltant el conte i les seves accions. 




 Però a tots i a totes els agrada molt escoltar contes.
 Mirar contes. 
Fullejar contes.
Ensenyar imatges dels contes. 
Precisar anècdotes del conte.
Buscar els personatges del conte.




i així compartir amb nosaltres quins són els seus preferits. Quins els hi agrada més. A quins presten més atenció. Quins llegeixen cada dia..... fins que es trenquen. 





 I si!!! hi ha contes que són per observar i re-observar, compartir, per aprendre a tenir un llibre a les mans. I a vegades es trenquen i es fan malbé. A tots els hi hem de prestar atenció i cura. I més especialment als que venen de fora. Als que ens porten els infants amb molta estima. Els que venen de la biblioteca... I en mica en mica podrem anar coneixent més històries.  











                                            
Les històries però no venen soles. Alguna cosa ens ha passat pel cap que ens permet començar una petita acció. Això desencadena a una altre. I així en mica en mica fins arribar a formar petites narracions. petits contes. Igualment les mestres. Observem com els infants prefereixen materials i històries i llancem propostes i accions per tal que ells i elles se les puguin fer seves. 




 I en definitiva les puguin compartir